Mamaliga pentru patratica

Cum se prepară mămăliga pentru  pătrățică ?

Cea mai bună rețetă de mămăligă pentru pătrățică iese cu apă din baltă. Dacă nu ai așa ceva, folosești apă minerală plată sau lași apa de robinet într-un vas vreo două zile la aer (în balcon). Mălaiul cel mai bun este cel din piață negrisat. Cel unguresc are și colorant alimentar, așa că nu e rău. Unii spun că trebuie cernut, dar se poate folosi și necernut, fragmentele de coajă purtând aromă de porumb – cu toate că, nepregătita cum trebuie, mămăligă din mălai necernut nu are consistență celei din mălai cernut.

Se pune apa, să zicem 1.5 litri, într-un ceaun în care se aruncă doi – trei pumni de mălai, așa încît să se formeze o supă ceva mai consistentă. Se lasă la fiert destul de mult, pentru a se lega – să zicem 20 – 25 minute. Dacă optezi pentru mămăligă roșie acum este momentul să o colorezi cu colorant alimentar. Dar atenție, nu pune mult, colorantul înmoaie cuburile și le face cleioase. Etapă de legare a compoziției e foarte importantă. Dacă nu s-a legat, cuburile sunt ratate, devin sfarimicioase sau rigide, nu elastice cum ar trebui.

După legare, se adaugă cîteva mâini bune de mălai amestecindu-se, până se obține o compoziție groasă. Se lasă la fiert încă 20 – 25 min, adaugandu-se mălai până se obține un bot atît de compact, încât cu mare dificultate îl mai poți întoarce cu melesteul. Atenție: cu cât se amestecă mai des în timpul fierberii, cu atît este mai bine. Lăsată să fiarbă neamestecata, mămăliga formează o crustă care oprește evaporarea, așa că mămăliga nu se mai întărește uniform. Pe scurt: fierberea trebuie să dureze peste limită răbdării noastre, amestecând aproape continuu. Încă un amănunt extrem de important: pe ceaun se ormeaza o crustă.

Trebuie evitat să cadă bucăți din crustă în amestec deoarece sunt afumate și vor da un miros de fum cuburilor. Dacă s-a întîmplat așa ceva, cuburile sunt ratate. Se răstoarnă mămăligă pe un fund destinat exclusiv momelilor și se fac niște turtite groase cît latură cubului și cu diametru de aprox. 10 cm.
Acestea se folosesc ca atare sau se aruncă într-un vas cu apă fierbind și se țin 5 – 7 minute pînă încep să plutească între ape. Fierberea le întărește suplimentar și e preferabilă folosirii brute. Cuburile se tăie fie de acasă, fie direct pe baltă.

Dintr-un om poti face un pescar dar dintr-un pescar nu mai poti face un om

By continuing to use the site, you agree to the use of cookies. more information

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close